EPC Residentiële gebouwen

Het EPC voor residentiële gebouwen is sinds 2008 het meest gekende energieprestatiecertificaat.
Deze is verplicht te hebben bij een openbare verkoop of verhuur van uw huis, appartement, studio,…

Het EPC houdt rekening met de constructie van het gebouw alsook met de aanwezige installaties voor onder andere productie van sanitair warm water, verwarming, koeling, zonne-energie,…
Met het vernieuwde EPC-verslag dat sinds 2019 van toepassing is, krijgt u ook een overzicht per gebouwdeel.
Zo krijgt u een beeld wat de invloed is van uw dak, muren of verwarmingsinstallatie op de energiezuinigheid van het pand. U kan nadien de beste keuze maken over welke energetische aanpassing u eerst doet, uw dak isoleren, ketel vernieuwen, de muren isoleren,…

Het EPC is tien jaar geldig ongeacht of er (energiebesparende)verbouwingen, veranderingen of uitbreidingen uitgevoerd worden aan de woning.

Dit is een belangrijk gegeven. Wanneer u uw pand wenst te verkopen is de kans bestaande dat het vorige energieprestatiecertificaat nog steeds geldig is.
Hou dit zeker in het achterhoofd bij de verkoop of verhuur van uw pand.

Toch is het nog zinvol om na een energetische renovatie/aanpassing een nieuw certificaat te laten opstellen voor uw woning.
Zulke renovaties hebben namelijk een positieve invloed op het kengetal. Doordat u een nieuw EPC laat opstellen zullen deze renovaties/aanpassingen zichtbaar zijn in het verslag, waarbij het oude EPC dat niet het geval zou zijn.

Uw EPC opnieuw laten opstellen bevordert alleen maar de verkoop/verhuur van het pand.
Door een betere energiescore te behalen op uw woning zal deze nog interessanter ogen voor potentiële kopers.

 

 

Meer info over dit artikel?

Menu